Europeiske land setter Boeing 737 MAX på bakken uten å avvente EASA og FAA. Skjermbilde fra E24

Boeing-styrten i Etiopia avdekker nå total tillitssvikt mellom europeiske og amerikanske luftfartsmyndigheter.

I ettermiddag settes flytypen Boeing 737 MAX 8 på bakken i land etter land i hele Europa. Tiltakene synes å være nasjonale, og ikke koordinert gjennom EU.

Luftfartstilynet skriver dette om EASA på sine hjemmesider:

European Aviation Safety Agency (EASA) er EUs byrå for flysikkerhet. Formålet med EASA er å sikre et høyt og ensartet nivå for flysikkerheten i Europa.

Tiltakene utover tirsdagen etterlater inntrykk av at EASA ikke er ajour med situasjonen, slik at europeiske land nå i tur og orden setter den utsatte flytypen på bakken uten å avvente en felles opptreden i regi av EU.

Nettstedet fortune.com skriver i ettermiddag med referanse til en kilde som ikke ønsker å bli navngitt, at også EASA forbereder å sette Boeing 737 MAX på bakken.

I kveld melder amerikanske medier / USA Today at kongressmedlemmer ber amerikanske luftfartsmyndigheter, FAA, om å sette flytypen på bakken også i USA.

“The FAA should follow their lead, reverse their decision, and immediately ground this plane in the United States until its safety can be assured,” sier Elizabeth Warren i en uttalelse.

Mandag ettermiddag sa luftfartsdirektør i det norske Luftfartstilsynet, Lars Kobberstad, i NRK Dagsnytt 18 (innslag på 23.30) at Norge avventer informasjon fra flyprodusenten og amerikanske luftfartsmyndigheter, som har godkjent flytypen, og eventuelt europeiske luftfartsmyndigheter. Kobberstad er også styremedlem i EASA.

I dag synes det åpenbart at flystyrten i Etiopia følges opp med en dynamikk som har kommet ut av kontroll for EASA og FAA. Norske luftfartsmyndigheter ser ut til å ha havnet i bakevjen i denne utviklingen.