M/S Hans Hedtoft

Onsdag 30. januar er det 60 år siden forliset med grønlandsskipet «M/S Hans Hedtoft», skipskatastrofen som tok 95 liv. Dagen markeres med minnegudstjeneste i Holmens kirke. Tirsdag kveld opplyses det at det også holdes mindegudstjenste d.30.01.19 kl. 16.30 (grønlandsk tid) i Narsaq Kirke i Narsaq.

Skipet var oppkalt etter Danmarks tidligere statsminister Hans Hedtoft, og det var under jomfrureisen at Hans Hedtoft traff et isfjell, og sank som følge av skadene. Skipet ble karakterisert som synkefritt, men rederiets kapteiner hadde likevel advart mot at skipsrutene til Grønland. Lars Halskov og Morten Halskov skriver i sin bok, «Skibet der forsvandt»:

Skibet skulle sejle passagerer og varer heløe året rundt fra København gennem det is- og stormfyldte farvand til Grønland. Altså også i den frygtede vinterperiode. Grønlandsminister Johannes Kjærbøl satte sin personlige prestige ind på at få bygget det mest moderne og højteknologiuske skib i Danmark (side 23).

Den 30. januar 1959 kl. 13:56 ble det mottatt «mayday» fra Hans Hedtoft. Skipet meldte at det hadde kollidert med et isfjell 20 sjømil syd for Kap Farvel. Tross leting med fly og skip i flere dager, ble det verken funnet vrakdeler, overlevende eller omkomne. Ni måneder senere ble en redningsbøye fra Hans Hedtoft funnet på Island.

Pårørende etter Hans Hedtoft har de senere årene etablert en pårørendegruppe med egen Facebook-side. Initiativtager Sandra Vinding, som mistet sin pappa i forliset da hun var 11 år gammel, er en av initiativtagerne. Pårørendegruppen opplyser at de har to formål:

1: Ønsket om at få en officiel mindehøjtidelighed i anledningen af 60 års dagen 30.1.201

2: At det offentlige system – staten – er behjælpelig med at forsøge at lokalisere og finde m/s Hans Hedtoft, således at efterladte kan få svar på de mange spørgsmål, der har rejst sig i de forløbne år.

Det første formålet er oppnådd, i og med at det tirsdag 30 januar 2019 avholdes minnehøytidelighet i Holmens kirke i København. Program for minnegudstjenesten er lagt ut på pårørendegruppens facebookside, så vi tillater oss å anta at programmet kan legges ut her.

PROGRAM ONSDAG 30 JANUAR 2019 I HOLMENS KIRKE KL. 1300:

  • Gudstjeneste ved Holmens provst Ejgil Bank Olesen
  • Tale af Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen
  • Tale Pårørendegruppen v. Kirsten Sietam

 

Efter Gudstjenesten vil der være en kort reception i kirken

Efter arrangementet i kirken serveres der kaffe på Nordatlantens Brygge, Strandgade 91, 5. sal mellem klokken 15 og 17.

Der er 1 km at gå fra Holmens kirke til Strandgade, hvad enten man vælger Knippelsbro eller turen gennem Nyhavn og den nye cykelbro.

Programmet er signert på vegne av Pårørendegruppen:

  • Kirsten Sietam, mobil 2466 2944
  • Sandra Vinding, mobil 2678 2108

 

Kirsten og Sandra er døtre af omkomne besætningsmedlemmer

Tirsdag kveld, 29 januar, opplyses det at det også holdes mindegudstjenste onsdag 30. januar 2019 kl. 16.30 (grønlandsk tid) i Narsaq Kirke i Narsaq. Samme aften afholdes foredrag i Narsaq Museum. Dette skriver Jesper Enevoldsen på FB-siden til pårørendegruppen.

Pårørendegrupens andre formål, å finne og lokalisere Hans Hedtoft, er ikke oppfylt.

For mer informasjon om tragedien for 60 år siden, henvises det til pårørendegruppens facebookside, med en rekke aktuelle lenker.

Noen aktuelle lenker til mer informasjon om Hans Hedtoft:

Danmarks Radio, 27 januar 2009, 50 år etter forliset: – Vi synker nu

Danmarks Radio: Intervju med Sandra Vinding

Danmarks Radio: Dokumentarserien «Det Maritime Danmark», program nr. 6:10

Danmarks Radio: Podcast 26 januar 2017: Danmarks Titanic: Da 95 danskere forsvandt sporløst

Artikkel om Hans Hedtoft i Dansk wikipedia

Forfatter og journalist i Politiken, Lars Halskov, og Morten Halskov skrev i 2008 boken « Skibet der forsvandt», som er et mektig dokument over tragedien i 1959.